2014. március 16., vasárnap

Házi kenyér


Nem hiszem, hogy nagyon sok szót kellene vesztegetni a házi kenyérre, szerintem nagyon sokan sütnek otthon kenyeret. De mivel ide azokat az ételeket írom le amelyeket szeretek vagy különlegesnek tartok, essen róla néhány szó. Amikor csak lehet megkérem a Feleségem, hogy süssön egy kenyeret, mert nagyon szeretem.  Nagyon gyorsan eltudja készíteni.Nincs kenyérsütőgépünk a sütőben szokta sütni.
Különböző formájú kenyereket tud így sütni attól függ, hogy milyen sütőformáink vannak. 
Itt a recept ahogyan Ő csinálja.

Hozzávalók:
1/2 kg liszt, 1 teáskanál só, 1 csomag (7gr.) szárított élesztő, 2 evőkanál olaj, kb. 3 dl langyos víz
Elkészítése:
A hozzávalókat megdagasztjuk és a duplájára kelesztjük.Ha megkelt még egyszer átgyúrjuk és formázzuk. Kizsírozott, lisztezett sütőformába tesszük és megint a duplájára kelesztjük. Előmelegített sütőben 180 fokon pirosra illetve tűpróbáig sütjük (kb. 25-30 percig ).
Az alap receptet különböző módon lehet variálni többféle liszttel. Én leginkább 3/4 rész finom és 1/4 rész graham lisztet szoktam használni. Amin a fotón is látható ( a kerek kenyér tökmagos) ízesíteni is lehet bármivel csak fantázia kérdése tökmag, olíva,  rozmaring, hagyma, szárított paradicsom  stb.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése